O festivalu mentalnog zdravlja

by Festival mentalnog zdravlja

Festival mentalnog zdravlja je zajednica organizacija i ustanova u Novom Sadu i okolini okupljenih oko ideje zalaganja za bolje mentalno zdravlje u društvu. Festival je pokrenuo Institut za javno zdravlje Vojvodine. Čini ga glavna manifestacija koja se dešava uoči 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, kao i različiti događaji i inicijative u toku godine.
Prvi zajednički događaj održan je 2016. godine, da bi od tada Festival rastao i razvio se u desetodnevnu manifestaciju tokom koje se, kroz tribine, okrugle stolove, razne kulturne događaje i ulične akcije, pokreću važne društvene teme, preispituje položaj mentalnog zdravlja u (našem) društvu, a našim sugrađanima svih generacija nude se brojni besplatni psihološki i kreativni sadržaji.
U novembru 2020. godine Institut za javno zdravlje Vojvodine dobija priznanje Društva psihologa Srbije za organizaciju Festivala mentalnog zdravlja odnosno Nagradu “Nikola Rot” za naročiti doprinos institucija i organizacija u promovisanju psihološke struke.
Festival od početka promoviše važnost skladih, solidarnih i humanih odnosa među ljudima i značajnu ulogu zajednice u očuvanju mentalnog zdravlja pojedinca. Princip uključivanja zajednice i međusektorske saradnje prožima se kroz sve aktivnosti i inicijative u okviru Festivala.
Festival podržava Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada.