SUOČAVANJE SA NEPLODNOŠĆU I PARTNERSKI ODNOS

by Festival mentalnog zdravlja

Neplodnost predstavlja pitanje para, a ne pojedinca. Bez obzira na to što je u većini slučajeva jedan od partnera ima poteškoću sa ostvarivanjem začeća, oba člana para ne mogu postići željeni cilj, odnosno ostvariti se u ulozi roditelja. I iako se radi o krizi koja pogađa oba člana para, vaše reakcije na ovu krizu mogu biti različite. Obično su žene te koje su sklonije da o iskustvu neplodnosti razgovaraju i traže podršku od ljudi iz okruženja, dok su muškarci manje skloni priči i više usmereni na to šta praktično mogu da urade. Ponekad, ove razlike otežavaju potpuno razumevanje partnera i pružanje adekvatne podrške, a neretko mogu biti i razlog neslaganja ili osećaja da vas partner/partnerka ne razume.

Sasvim je u redu i ukoliko je ovo slučaj i kod vas, to je prirodno i dešava se kod parova koji se suočavaju sa ovom krizom.

Ono što neplodnost čini dodatno izazovnim iskustvom za par jeste činjenica da se i jedno i drugo istovremeno nalazite u ulozi nekoga ko se suočava sa stresnim iskustvom i kome je potrebna podrška i nekoga od koga se očekuje da svom partneru pruži podršku.

Šta je ono što možete da uradite kako biste sačuvali vaš partnerski odnos?

  • Pokušajte da uvek imate na umu da se partneri mogu na različite načine suočavati sa stresom i da to ne znači da je nekom od vas više, a nekom manje stalo.
  • Trudite se da ono o čemu razmišljate i osećate podelite sa svojim partnerom, da zajedno donosite odluke o celokupnom tretmanu od samog njegovog početka, kroz svaki dalji korak.
  • Ne zaboravite na druge segmente vašeg odnosa – neplodnost je problem sa kojim se suočavate zajedno, ali vaš odnos nije samo neplodnost!
  • Pokazano je da pozitivna razmena u odnosu ostvaruje pozitivne efekte na partnerski odnos – ne zaboravite da kažete partneru da ga/je volite i udelite mu/joj kompliment!

Zašto je rad na partnerskom odnosu važan?

Bez obzira na ishod tretmana i vašu odluku o daljim koracima, partnerski odnos predstavlja stub porodičnog funkcionisanja! Prirodno je da vas suočavanje sa krizom iscrpi, ali je važno da tokom suočavanja brinete jedno o drugom, budete podrška kad god je to moguće, i što je možda najvažnije, ne osuđujete partnera. Ipak, iako je komunikacija među partnerima važna i može omogućiti bolje razumevanje prilikom suočavanja sa krizom, prirodno je da nemate uvek snage da se fokusirate na partnera i partnerski odnos. Ukoliko primetite da ova kriza u velikoj meri ugrožava vaš odnos i teško vam je da se sa tim nosite sami, ili pak ne znate kako, uvek možete potražiti psihološku podršku (individualno ili kao par).

Šta kada se suočavate sa neplodnošću, a već imate jedno ili više dece?

Pored parova koji se suočavaju sa primarnim sterilitetom, odnosno onih koji već nemaju dece, postoje i oni sa, tzv., sekundarnim sterilitetom. Neretko se dešava da parovi prolaze kroz tretmane vantelesne oplodnje kako bi se ponovo ostvarili u ulozi roditelja, a da njihovo dete ili deca nemaju informaciju o tome. Razlog ovome je najčešće jer ne želite da se rastuže ukoliko ishod bude negativan. Iako navedeno deluje smisleno, istina je da, koliko god mislili da dobro prikrivate osećanja, deca to primete i neretko se preispituju da li to ima nekakve veze sa njima i da li su oni nešto pogrešili. Kako biste ovo izbegli, važno je da razgovarate sa njima, pružajući im onoliko informacija koliko mogu da razumeju, na način prilagođen njihovom uzrastu. Pored toga što ćete ih time spasiti preispitivanja i nesigurnosti koja može biti rezultat istog, istovremeno ćete im na svom primeru pokazati da je sasvim u redu osećati neprijatna osećanja i razgovarati o njima.

Ukoliko imate dileme kako da sa decom razgovarate o ovome i niste sigurni šta su informacije koje bi trebalo da podelite sa njima, ne ustručavajte se da se obratite za psihološku podršku i olakšate ovaj put i deci i vama.

 

Autor: Autor: Dr Jovana Jestrović, psihološkinja

Ilustracije: Miona Ivanović

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment