Razgovarajmo o iskustvu spontanog pobačaja – 2. deo

Spontani pobačaj predstavlja vrlo bolno iskustvo o kome se često ćuti. 

Iako mnogi članovi šire porodice i prijatelji žele da pomognu onima koji su doživeli ovaj gubitak, dešava se da ne znaju kako da se postave. Neki se plaše da će ožalošćeni trajno „potonuti“ ako se prepusti tugovanju. Neki smatraju da bolno iskustvo „treba što pre zaboraviti” (što prosto nije moguće!), kako bi se nastavilo sa “normalnim” životom. Mnogi ljudi se plaše kontakta sa snažnim, a neugodnim (bolnim) emocijama i ne shvataju da je tugovanje proces koji ima svoje faze i pozitivnu funkciju – omogućava nam da prihvatimo gubitak i da nastavimo sa životom.

Ožalošćeni se često plaše da “proći kroz proces tugovanja i završiti ga” podrazumeva da se od njih traži da zaborave ono što su doživeli (što nije tačno i neće se ni desiti!)

Neretko se previđa uticaj ovog gubitka na partnera i već rođenu decu, ukoliko ih ima, ali i uticaj na roditeljski odnos prema deci koja će se tek roditi, koja će tek nakon ovog bolnog iskustva postati članovi porodice. Zato je jako važno da se ovo značajno porodično iskustvo ne potiskuje, ili da ne postane porodična tajna. 

Šta Vi možete preduzeti!? 

Razgovarajte sa partnerom o tome kako se osećate, šta Vam trenutno prija, a šta ne. Što ste otvoreniji i konkretniji u komunikaciji, to ćete se bolje razumeti i imati znatno veće šanse da zadovoljite postojeće potrebe. 

Bilo bi dobro da svakodnevno razgovarate o tome kako se osećate i kakve su vam potrebe. Međutim, ukoliko, pored onoga sa čim se i sami jedva nosite, nemate snage da slušate o tuđem procesu tugovanja (pa makar to bio i partner), nemojte osuđivati sebe! To ništa loše ne govori o Vama kao osobi, samo je znak da Vam je veoma teško to sa čim se nosite i da bi bilo korisno za Vas da potražite emocionalnu podršku od nekoga ko je u stanju da Vas sasluša. (Pogledajte: link za prethodni tekst

Ukoliko već imate dete ili decu – razgovarajte sa njima o tome šta se dogodilo i šta proživljavate.  Deca osete da se nešto promenilo, najčešće prepoznaju da se nešto neugodno dešava. 

Bez obzira na njihov uzrast, razgovarajte sa decom potpuno iskreno o ovom neugodnom isklustvu. Deca ne razumeju sve reči koje izgovaramo, ali najčešće sasvim adekvatno razumeju emocije koje imamo u odnosu sa njima. Osećaće se sigurnije, jer će im biti jasnije šta se dešava. Na taj način šaljete poruku da dete može verovati drugim ljudima i osloniti se na njih kada je to potrebno.

Kako da razgovarate sa detetom?

Slobodno kažite kako se osećate i naglasite da je to povezano sa gubitkom, ali da njih volite jednako kao pre.

Ako vidite da im ne prija razgovor, zaustavite se i recite jasno „Volim te i to se neće promeniti, koliko god da sam sada tužna i ne mogu trenutno da se igram kao pre. Daj mi vremena da budem tužna. To ni malo ne smanjuje moju ljubav prema tebi.“

Gledajte dete u oči dok mu govorite. Nije bitno i ako ste pre toga plakali i ako se rasplačete dok budete govorili (to su Vaša osećanja i uredu su!), ali nastojte da držite pogled na detetu koje je ispred Vas i zamolite ga da i ono gleda u Vas jer želite da mu kažete nešto veoma važno: „Sada sam tužna, ali te volim i uvek ću te voleti!“ Primiće onoliko koliko su spremni.

Ukoliko vam je izuzetno teško da ovako razgovarate sa detetom, neka taj razgovor obavi druga odrasla osoba koja je značajna detetu. Jako je važno da neko ko predstavlja oslonac detetu (u koga dete ima poverenje) pruži jasne informacije o tome šta se desilo, i da jasno prenese poruku detetu da smo tužni kada izgubimo nešto što volimo i sasvim je uredu da plačemo, ali i da se ljutimo što nam se to tako desilo i da neko vreme ne možemo da radimo baš sve kao pre, ali će to proći. Naglasite da njega i dalje svi jednako vole i uvek će ga voleti! To se nije promenilo i neće!

Ukoliko osećate da Vam je teško da prolazite kroz ovaj proces tugovanja, slobodno tražite (pojedinačno ili kao porodica) pomoć i podršku stručnjaka.

Preuzmite brošuru: “Podrška porodici sa iskustvom spontanog pobačaja

Ilustracije: Jelena Obradović, SikretStudio

0 comment
2

You may also like

Leave a Comment