Prvi koraci u roditeljstvu – 2. deo

by Prof. dr Ivana Mihić

Kako ćete upoznati svoju bebu ?

Roditelji koji čekaju bebu uglavnom imaju neka očekivanja i razmišljanja o tome kakvo će dete biti, šta će voleti, u čemu će biti vešto. Te ideje mogu, a ne moraju biti tačne. Zato je važno da dozvolite sebi priliku i vreme da upoznate svoju bebu. 

Evo nekih koraka važnih da biste upoznali svoju bebu :

Posmatrajte je strpljivo i pažljivo. Učite kako reaguje na zvuke, svetlo, promene u temperaturi ili na ljude oko sebe. Zapazite kakav joj je ritam spavanja, kako se budi. Pratite kako se prilagođava, šta je umiruje, a šta je uzbuđuje, ili uznemiruje. Za ovakvo učenje koristite prilike u svakodnevnim rutinama nege bebe, hranjenja, ili uspavljivanja. 

Izdvojite tokom dana vreme u kom ćete sa bebom biti 1:1. Ovakva vaša nepodeljena pažnja prijaće bebi, ali će i vama dati priliku da gradite svoj odnos sa njom. Dodirujte svoju bebu, mazite je i govorite joj. Pratite kako vas gleda, kakve promene izraza lica pravi, kakve pokrete ima – reagujte na njih. Govorite bebi nežnim, blagim glasom. Tražite i održavajte kontakt oči u oči sa bebom. Kada vas pogleda – dočekajte njen pogled osmehom i blagim rečima. 

Dozvolite vašoj bebi da i ona vas upozna kao nekog ko će biti tu za nju i ko će je voditi kroz nova iskustva dok ovladava svetom oko sebe. Budite uz nju. Nosite je. Kada je sasvim mala, omogućite joj kontakt „koža-na-kožu“ sa vama, ne samo tokom dojenja, već i u drugim situacijama, a ovo se odnosi i na oca i na majku. Govorite joj kada plače i uzmite je u ruke da je utešite. Omogućite joj da na ovaj način nauči da se umiruje uz vas i vaš glas. Obratite joj se kad vas doziva. Podignite je kada pruža ruke ka vama. Držanje bebe na rukama ili blizu vas i reagovanje na plač bebe – neće razmaziti bebu. Naprotiv, učiniće da se oseća voljeno, zaštićeno i sigurno i načiniće temelj njenom samopouzdanju i samostalnosti.

Razgovarajte sa svojom bebom. Kada pravi grimase, otvara oči ili se okreće, imenujte šta to radi, bez obzira na to da li ona razume baš sve što kažete. Govorite nežnim glasom, jednostavnim rečima bez tepanja, a da biste držali bebinu pažnju, menjajte ton i ritam govora. Zovite je imenom i oduševite se kada uspe da okrene pogled, ili kasnije glavu ka vama kad je pozovete. Sa bebom možete razgovarati tokom svih rutina, i možete govoriti o bilo čemu. Već sa dvomesečnom bebom možete i čitati prve knjižice. Neka one budu crno bele, sa jednom velikom ilustracijom. Pokazujte bebi prstom na ilustraciju i govorite o tome. Prilike da beba uči da reaguje na glas i na pokret, i da usmeri pogled i pažnju na ono o čemu govorite i šta pokazujete, temelj su mnogih bebinih veština vezanih za saznavanje i život u društvu.

Učite da budete strpljivi i čekate bebin odgovor. Kada bebi govorite ili je dodirujete, vi kreirate za nju važnu i bogatu priliku za učenje i „razgovor“. Beba će na vaš govor ili dodir reagovati okretanjem glave ka vama, gukanjem, promenom izraza lica, pokretom, prestankom plača… Bebi govorite sporo i nežno, menjajte ton i visinu glasa, i budite sigurni da ste joj dali dovoljno vremena da na ovaj način odgovori pre nego što je pozovete ponovo, ili nastavite vaš razgovor. Kada beba odreaguje, podržite to na način na koji beba to prepoznaje- širokim osmehom, raširenim vedrim očima, blagim glasom. Učite da primetite kada beba pokazuje interesovanje za nešto. U početku će to biti pogledom, ili izrazom lica, a kasnije pokretima prsta, kretanjem i gukanjem. Svojim govorom – promenom ritma ili tona glasa, podržite njeno interesovanje. Imenujte šta je to zanima, šta radi, ili „kaže“.

Načinite za bebu i sebe bar neke od rutina predvidivim. Uspostavite sled nekih događaja vezanih za uobičajene rutine – kupanje, presvlačenje, odlazak na spavanje, priprema za jelo. To će umiriti bebu, a vama dati utisak da dobro vladate situacijom i priliku da unosite novine jednu po jednu dok učite kako da budete porodica.

Preuzmite brošuru: “Prvi koraci u roditeljstvu

Ilustracije: Jelena Obradović, SikretStudio

0 comment
1

You may also like

Leave a Comment