Prve godine zajedničkog života – period usaglašavanja 2. deo

by Jelena Branković, psihološkinja

UMETNOST KVALITETNOG PARTNERSKOG ODNOSA JE UMETNOST REŠAVANJA KONFLIKATA

Svaki partnerski odnos se razvija i napreduje. Bez obzira koliko su partneri međusobno usklađeni i usaglašeni, uvek će se po nečemu razlikovati – imaju različite stavove, mišljenja, želje i potrebe. Upravo te razlike će u nekom trenutku neizbežno voditi u sukob. Tada je konflikt prilika za razvoj partnerske relacije. 

Ukoliko se važni konflikti u partnerskom odnosu na vreme otvore, a zatim im se konstruktivno pristupi i na kraju ako mogu funkcionalno da se razreše vodiće većem međusobnom poštovanju,  boljem  razumevanju među partnerima, povećaće doživljaj bliskosti  i osećaj sigurnosti u vezi, oblikujući na te načine stabilniju relaciju.

Evo nekoliko načina na koji rešavanje konflikata u vašoj partnerskoj relaciji možete učiniti konstruktivnijim.

Kada otvarate konflikt:

  • “Birajte svoje bitke” – birajte koji važni konflikti treba da se otvore kroz direktan razgovor sa partnerom. Nije svaka razlika vredna otvorenog sukoba, neke manje bitne stvari mogu biti prihvatljive ili se sa njima možemo nositi kao nužnom razlikom (“složili smo se da se ne slažemo”).  Kada ste jednom svesni da je sukob između želja ili potreba za vas veoma važan odaberite trenutak kada ćete govoriti o njemu sa svojim partnerom  i ne čekajte da vaše nezadovoljstvo poraste toliko da vas sprečava da smireno i strpljivo o tome komunicirate.
  • “Naš problem” – kada otvarate razgovor o nesaglasnosti između želja i potreba negujte stav zajedništa.  Govorite pre o tome da je “naš problem…” nego “moj problem sa tobom je…”

Kada učestvujete u konfliktu:

  • Ponudite uvek svoju perspektivu – Ne zaboravite da konflikt nastaje iz sukoba različitih perspektiva. Potrudite se da partneru približite svoju perspektivu i pokušajte da govorite o svojim osećanjima ili svojim potrebama, pre nego o partnerovom neadekvatnom ponašanjju (Na primer: “Ja ima potrebu da provodimo više vremena zajedno” umesto “Ti nikad nisi kod kuće, uvak me zapostavljaš”)
  • “Time out” – ukoliko osećanja postanu previse intenzivna (ljutnja, ogorčenost, bes, razočranje, strah…) ili ponašanja postanu destruktivna (vika, vređanje, okrivljavanje, optuživanje, sarkazam…) dajte sami sebi trenutak odmora od učešća u konfliktnoj situaciji. Nikad ne napuštajte razgovor tokom konflikta bez reči. Učinite svoja ponašanja predvidivim za partnera i najavite da vam snažna osećanja ne dozvoljavaju da učestvujete na koristan način, te da vam je potreban kratak predah. Uvek najavite kada razgovor može da se nastavi i ispoštujte svoju reč. 

Kada tragate za rešenjem:

  • Rešenje i pomirenje – razlikujte trenutak kada se pomirite od rešavanja konflikata. Pomirenje je važan deo i ono vodi umirivanju neprijatnih osećanja, reuspostavljanju odnosa i nastavku komunikacije. Ali pomirenje je samo preduslov za dalje rešavanje. 
  • “Više od jednog” – uvek u razgovor o potencijalnim rešenjima uđite sa barem tri moguće i prihvatljive opcije. Tek tada kernite u analizu i procenu koje od tih bi bilo prihvatljivo i zašto, a koje ne i koji su argumenti za i protiv. Ako svako od pratnrea u rešavanje uđe samo sa svojom omiljenom opcijom velika je verovatnoća da će se razlike samo produbiti, a potencijalno povređujuće reči ili postupci ponoviti. 
  • Probajte – odaberite nekoliko prihvatljivih rešenja i napravite mali eksperiment u kome ćete ih isprobati u narednom periodu. Čak i da pristanete da isprobate rešenja koja su vam manje prihvatljiva to ne znači da ste na njih pristali zauvek. Jednostavno iskoristite to iskustvo da procenite koji elementi su bili korisni i dobri za vaš odnos i vas dvoje. Ona mogu biti osnov za dolazak do novih kreativnijh opcija koje mogu biti zadovoljavajuće za oba partnera. 

Neka istraživanja ukazuju na to da većina konflikata u partnerskoj relaciji (u nekim istraživanjima se pominje čak 70%) neće nikada dočekati svoje konačno idealno rešenje. Ipak većina istraživača saglasna je u tome da je ključna razlika između zadovoljnih i nezadovoljnih parova u stalnoj potrazi za rešenjem. Parovi koji su u stalnom procesu  posvećenog traganja za rešenjem, isprobavanju različitih opcija i međusobnoj podršci kao i  izboru onih opcija koja su najbolje za oboje,  zapravo imaju intenzivniji doživljaj bliskosti i svoju relaciju sa partnerom procenjuju kao kvalitetniju od onih koji od rešavanja odustaju ili onih čiji proces rešavanja konflikata obično završava eskalacijom. 

Preuzmite brošuru “Prve godine zajedničkog života – period usaglašavanja

Ilustracije: Jelena Obradović, SikretStudio

0 comment
2

You may also like

Leave a Comment