Podrška porodici koja se suočava sa neplodnošću

by Prof. dr Artur Bjelica

Nemogućnost postizanja roditeljstva, kao jednog od najvažnijih životnih ciljeva, psihološki je izazovno po emotivni život neplodnog pojedinca. Ipak, problem neplodnosti treba posmatrati prvenstveno kao problem para. Bez obzira koji od partnera ima medicinski problem, pitanje neplodnosti i dalje je problem oba partnera. Ponekad oba partnera imaju određeni medicinski problem sa ostvarivanjem potomstva. Iz svih ovih razloga oba partnera, odnosno par, treba podsticati da zajedno učestvuju u svim aspektima procesa evaluacije i lečenja. Na taj način će svako do partera bolje razumeti zahteve koji se postavljaju prema drugom članu neplodne zajednice i izvesnije je da će biti podrška svom partneru. 

Prva faza reakcije na neplodnost je iznenađenje. Većina parova pretpostavlja da će trudnoća nastupiti ubrzo nakon prekida kontracepcije, jer je većina seksualnog života provela pokušavajući da izbegne trudnoću. Parovi pažljivo proučavaju svoje ponašanje, navike i način života kako bi pokušali da shvate zašto nisu uspeli da zatrudne. Posle faze šoka i neverice, brzo se smenjuju sledeće psihološke faze – poricanje postojanja problema, zatim pojava besa i ljutnje (na sebe, partnera, okolinu, sve trudničke parove u okruženju) i na kraju faza prihvatanja postojanja problema. Kod neplodnog para se može pojaviti hronično neraspoloženje uzrokovano neplodnošću koje se širi na sve aspekte života (otežana komunikacija, lose funkcionisanje na poslu, loši partnerski odnosi, finansijski problemi…). Ponekad su ove depresivne tendencije kamuflirane tako da par može, svesno ili nesvesno, sabotirati sopstvene pokušaje zatrudnjivanja kako bi se umanjila šansa za razočaranje i staranja novih kriznih situacija. Borba sa neplodnošću je ponekad veoma teška i dugotrajna i po količini stresa jednaka je, ili, pak, snažnija,  od suočavanju sa teškom bolešću.

Lekar sa parom treba da razgovara o psihosocijalnim pitanjima ne samo prilikom prve konsultacije, već i tokom narednih pregleda, posebno kada se planiraju značajne promene u strategiji rešavanja problema neplodnosti. Neizostavan deo konsultacija su nedvosmisleni i jednostavni pozivi paru da iznose svoja osećanja zbog neplodnosti kao i u vezi samog toka lečenja. 

Postoji nekoliko okvirnih  saveta kako da kao partnerski tim prođete kroz sve faze lečenja na putu do ostvarivanja potomstva:

  1. Informišite se o razlikama u načinu na koji muškarci i žene reaguju odnosno nose se sa stresom i prihvatitite da Vaš partner možda to radi drugačije od Vas.
  2. Imajte u vidu da mogu naići trenuci kada Vi i Vaš partner niste sinhronizovani i oboje ne osećate ili ne želite neke stvari istovremeno.
  3. Ne dopustite da dođete u iskušenje da okrivite jedno drugog, iako stvari ne idu onako kako ste očekivali.
  4. Budite praktični  i delite sve, mnogobrojne, obaveze u procesu lečenja! 
  5. Ponekad pokušajte da slušate šta Vam partner govori. Ponekad se trudite da ne reagujte odmah nudeći instant rešenje i ne pokušavajte da ponudite savet već samo saslušajte svog partnera. 
  6. Slobodno iznosite Vašem lekaru sve svoje nedoumice i strahove u vezi sa lečenjem neplodnosti.
  7. Odvojite ponekad i vreme za sebe, kada nećete razgovarati o problemu neplodnosti i pokušajte da se zabavite radeći nešto zabavno zajedno sa svojim partnerom ili sa nekim dragim osobama.

Ilustracije: Jelena Obradović, SikretStudio

0 comment
12

You may also like

Leave a Comment